تفاوتهای آنالیتیکس Universal و GA4
بدون شک یکی از پرکاربردترین ابزارهای تحلیل داده برای وبسایتها، Google Analytics است که به استارتاپهای کوچک و بزرگ کمک میکند تا با درک رفتار کاربران به نیازهای اصلی آنها پاسخ دهند. اما در سال اخیر، گوگل نسخه جدیدی از این ابزار را با نام GA4 معرفی کرده است که تفاوتهایی با نسخه قبلی، Universal Analytics دارد.
مهمترین تفاوت این دو نسخه در نحوه جمعآوری، تجزیه و تحلیل دادهها است، بهطوری که GA4 طراحی رویداد محورتری دارد. بنابراین هر تعامل کاربر (مثل کلیک، اسکرول یا ارسال فرم ثبت نام) به عنوان یک رویداد مستقل ثبت میشود.
از آنجایی که گوگل آنالیتیکس یونیورسال اعتبار خود را بعد از 1 جولای سال 2023 از دست داده است، بسیاری از کاربران و صاحبان مشاغل اینترنتی به دنبال یادگیری GA4 هستند تا بتوانند از قابلیتهای جدید آن برای بهینهسازی عملکرد وبسایت خود استفاده کنند. پس با ما در این مقاله از ژاکت آکادمی همراه باشید تا با تفاوتهای آنالیتیکس Universal و GA4 بیشتر آشنا شوید.
فهرست محتوا
گوگل آنالیتیکس Universal و GA4 چه فرقهایی با یکدیگر دارند؟
در Analytics Univarsal که به UA معروف است، تحلیل رفتارهای مشتری براساس نشستها و کوکیها انجام میشد در حالی که ویژگیها و نحوه درک مشتری با ابزار Google Analytics 4 یا همان GA4 متفاوت است و امروزه نیاز بسیاری از کاربران و صاحبان مشاغل اینترنتی را برطرف میکند.
آنالیتیکس یونیورسال اولینبار در سال 2012 معرفی شد و سر و صدای زیادی در دنیا به پا کرد، سپس در سال 2023 به کار خود پایان داد تا نسخه جدید آن که مطابق با الگوریتمهای گوگل است، وارد بازار پر رقابت دیجیتال مارکتینگ شود. در ادامه برای درک بهتر این مطلب، به تفاوتهای آنالیتیکس Universal و GA4 میپردازیم.
1. جمعآوری و تحلیل داده وبسایتها
یکی از تفاوتهای اصلی Universal Analytics (UA) و GA4 در نحوه جمعآوری و تحلیل دادهها خلاصه میشود. به این ترتیب جمعآوری و ثبت دادهها در یونیورسال بر اساس نشستها و کوکیها انجام میشده است، در حالی که در نسخه جدید آنالیتیکس، جمعآوری و پردازش اطلاعات بیشتر با مدل رویداد محور همخوانی دارد.
پس در یونیورسال هر بازدید از سایت به عنوان یک جلسه مستقل محسوب میشود، اما در GA4 این روند متفاوت است. هر تعامل کاربر مثل کلیک بر روی دکمه خرید، اسکرول یا تکمیل فرم ثبت نام، بهعنوان یک رویداد جداگانه در نظر گرفته میشود.
بهعنوان مثال، اگر کاربری امروز از سایت شما بازدید کند و فردا دوباره بخواهد همین کار را مجدد انجام دهد در UA دو نشست مجزا ثبت میشود، اما در GA4 احتمال دارد این دو تعامل به یک کاربر واحد نسبت داده شود. این تغییر باعث شده کسبوکارهای اینترنتی در تحلیل رفتار کاربران دقیقتر عمل کنند، حتی اگر از دستگاههای مختلف وارد سایت شوند!
2. تغییرات ظاهری و رابط کاربری
از دیگر تغییرات مهم در گوگل آنالیتیکس 4 نسبت به Universal Analytics، نحوه نمایش، طراحی و بهطور کل ساختار گزارشها است. در UA گزارشها از پیش تعریف شده بودند و صاحبان وبسایتها به مجموعهای ثابت از نمودارها و جدولهای مختلف دسترسی داشتند، اما در GA4 امکان سفارشیسازی گزارشهای جدید مثل Engagement و Retention بیشتر شده است.
بهعنوان مثال، اگر در یونیورسال برای مشاهده حرکات کاربران در طول 3 ماه اخیر به بخشهای مشخصی از گزارشها مراجعه میکردید، در GA4 با ایجاد گزارشهای اختصاصی میتوانید دادههای مورد نیاز خود را به صورت دستهبندی شده تحلیل کنید. این تغییر به کسبوکارها کمک کرده است تا اطلاعات لازم را دقیقتر و متناسب با نیاز خود مشاهده کنند.
3. جایگزین شدن ایونت به جای اهداف Universal Analytics
در یونیورسال، اهدافها اطلاعات مهمی از کاربران را جمعآوری میکرد تا صاحبان کسبوکارهای اینترنتی با تجزیه و تحلیل دادهها بتوانند استراتژیهای جدیدتری در وبسایت خود پیادهسازی کنند. مهمترین اهداف Universal Analytics به شرح زیر است:
اهداف | توضیحات |
مقصد | با تعیین هدف مقصد(قلاب) در هر صفحه میتوانید کاربرانی که وارد وبسایت شما شدهاند را ردیابی کنید. |
مدت زمان | با تعیین هدف مدت زمان میتوانید متوجه شوید که کاربران تا قبل از خروج چقدر در صفحه شما ماندهاند. |
بازدید صفحات | با تعیین هدف بازدید صفحات، امکان اندازهگیری تعداد بازدیدکنندگان وجود دارد. |
رویداد | با تعیین هدف رویداد، تعامل کاربران را که در روزهای عادی ردیابی نمیشوند، زیر ذربین قرار دهید. |
این اهداف در گوگل آنالیتیکس 4 به رویداد تغییر یافته است. بنابراین اگر یک وبسایت خدماتی، فروشگاهی و یا شخصی دارید برای تجزیه و تحلیل اطلاعات میتوانید به بخش رویدادها بروید و از آنجا تعاملات کاربران را دنبال کنید.
4. نبود معیار نرخ پرش در GA4
از دیگر تغییرات گوگل آنالیتیکس 4 در مقایسه با نسخه قبلی خود UA، نبود معیار نرخ پرش در گزارشات است. نرخ پرش در آنالیتیکس چیست؟ به تعداد کاربرانی که بدون تعامل خاص مانند کلیک بر خرید محصول و یا تکمیل فرم ثبت نام از سایت خارج شدهاند، گفته میشود. البته به جای آن ویژگی دیگری با نام “جلسات دیگر برای هر کاربر” اضافه شده است.
با ورود به این بخش از ابزار Google Analytics 4 میتوانید تعداد کاربرانی که زیر 10 ثانیه در سایت شما بودهاند و یا از صفحات شما بازدید کردهاند را مشاهده نمایید. البته همانطور که گفتیم بیشتر ویژگیهای Universal Analytics در نسخه جدید آن وجود دارد، فقط نامهای آن تغییر کرده و کمی بهروزرسانی شده است.
به عنوان مثال، یکی از همین قابلیتها گزارش Engagement است که در گوگل آنالیتیکس 4 میانگین زمانی که کاربران در وبسایت شما بودهاند را نشان میدهد. این بخش در یونیورسال آنالیتیکس با نام “میانگین مدت جلسه” کاربرد داشته است!
5. تبدیل فرمها در Google Analytics 4 ردیابی نمیشود
فرمها برای پیشرفت کسبوکارهای اینترنتی بسیار مهم هستند، چراکه کاربران میتوانند به راحتی شماره تماس خود را ارسال کنند و یا با ثبت نظرات، نوعی تعامل سازنده به وجود بیاورند. البته در Google Analytics 4 برخلاف UA از ردیابی فرمها پیگیری و پشتیبانی نمیشود. به این ترتیب کسانی که میخواهند از این قابلیت استفاده کنند، لازم است کد سفارشی در گوگل آنالیتیکس 4 بیافزایند.
برخی دیگر از تفاوتهای آنالیتیکس Universal و GA4
پیش از این به مهمترین تفاوتهای آنالیتیکس Universal و GA4 پرداختیم، با این حال برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با چندتا از فرقهای بین این دو نسخه قدیم و جدید آشنا شوید:
- جمعآوری اطلاعات در گوگل آنالیتیکس 4 یکپارچه و بهتر از نسخه قدیمی آن است.
- نمایش اطلاعات در GA4با آنالیتیکس Universal متفاوت است.
- در آنالیتیکس یونیورسال امکان ردیابی دقیق اطلاعات در موبایل به سختی انجام میشود و حتی در برخی مواقع افراد با خطاهای مختلفی روبهرو بودند. اکنون این موضوع در نسخه GA4 برطرف شده است و صاحبان کسبوکار میتوانند با ایجاد یک اکانت جدید فعالیتهای کاربران موبایل و دسکتاپ را دنبال کنند.
- پشتیبانی از تمامی دستگاهها در نسخه گوگل آنالیتیکس 4 فعال شده است.
- امکان یکپارچهسازی تمام روشهای تحلیل در GA4 وجود دارد. به این ترتیب با اتصال حساب خود به گوگل ادز میتوانید تمام دادهها را در یک Event قرار دهید و سپس شروع به تحلیل و بررسی آن کنید.
- در گوگل آنالیتیکس 4 تنظیمات در Event فرق کرده است و نیاز به یادگیری دارد.
سخن پایانی
با درک تفاوتهای آنالیتیکس Universal و GA4 میتوانید به راحتی اطلاعات جمعآوری شده را تحلیل و بررسی کنید! البته این موضوع برای کسانی صدق میکند که تا 1 جولای سال 2023 در گوگل آنالیتیکس یونیورسال، مشغول پردازش دادههای وبسایتها بودند. چنانچه به تازگی کسبوکار اینترنتی خود را راهاندازی کردهاید، با ساخت یک اکانت جدید در گوگل آنالیتیکس 4 میتوانید از مزایای آن بهرهمند شوید. مهمترین ویژگیهای بهروز یافته و تغییر کرده GA4 نسبت به یونیورسال، شامل گزارشهای شخصی و سفارشیسازی شده، تمرکز بر حریم خصوصی و مدیریت دادهها، ایونت رویداد محور، امکان تحلیل دقیقتر رفتار کاربران و عدم وابستگی به کوکیها میشود.
سوالات متداول
در آنالیتیکس نسخه 4 رفتار کاربران چگونه بررسی میشود؟
- در GA4 برای بررسی رفتار کاربران در سایت از ایونت استفاده میشود و برخلاف نسخه یونیورسال دیگر هدف یا Goal تعیین نمیشود.
چگونه فرم ها را در آنالیتیکس 4 ردیابی کنیم؟
- برای ردیابی فرمها در آنالیتیکس نسخه ۴ ابتدا باید با ابزار تگ منیجر بر روی فرمهایتان تگ و تریگر ست و سپس آن تگ را به آنالیتیکس 4 معرفی کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تست سرعت لود سایت با ابزارهای فوق حرفهای
بازاریابی محتوا چیست؟ جامعترین راهنمای کانتنت مارکتینگ در ایران
تصمیمگیری داده محور چیست؟ مراحل پیاده سازی تصمیمگیری داده محور
15 تا از بهترین روشهای بازاریابی طراحی سایت برای کسب درآمد
افیلیت مارکتینگ یا همکاری در فروش چیست؟
پیلار و کلاستر چیست؟
پیدا کردن پیلارکلاسترینگ رقبا به عنوان یک استراتژی کلیدی در تحلیل بازار و توسعه کسبوکار به شمار میرود. در دنیای رقابتی امروز، شناخت رقبا و تحلیل ساختار بازار برای موفقیت هر سازمانی ضروری است. پیلارکلاسترینگ به فرآیندی گفته میشود که در آن شرکتها، محصولات یا خدمات مشابه بهطور گروهی و خوشهای در یک الگوی مشخص دستهبندی میشوند.
این نوع تحلیل به کسبوکارها کمک میکند تا نقاط قوت و ضعف رقبای خود را شناسایی کرده و استراتژیهای موثری برای پیشی گرفتن از آنها تدوین کنند. در ادامه، به بررسی روشها و ابزارهای مورد استفاده برای پیدا کردن پیلارکلاسترینگ رقبا و اهمیت آن در تصمیمگیریهای استراتژیک خواهیم پرداخت
دیدگاهتان را بنویسید