معرفی و شرح کاربردهای الگوریتم های گوگل
فهرست محتوا
هر جا که صحبت از رقابت و رتبهبندی در میان است، باید ابزارها و ملاکهای کمی و عددی برای سنجش و ارزیابی وجود داشته باشد تا کار رتبهبندی به صورت منظم و عادلانه انجام شود. موتور جستجوی گوگل برای تعیین رنک محتواها، وبسایتها و فروشگاههای مختلف، یک سری قانون و دستورالعمل تعیین کرده است. نام این دستورالعملها و قوانین، «الگوریتم گوگل» است. هر صفحه وب، محتوا یا وبسایت که سازگاری بیشتری با این الگوریتمها داشته باشد، قاعدتاً رتبه بهتری در نتایج جستجوی گوگل تصاحب میکند.
اگر شما هم وبسایتی دارید و میخواهید رنکهای برتر موتور جستجوی گوگل را تصاحب کنید، پیشنهاد میشود که تا پایان این مقاله با ما همراه شوید تا در کنار هم با مهمترین و اصلیترین الگوریتم های گوگل آشنا شویم و کاربرد هر کدام از این الگوریتمها را یاد بگیریم.
الگوریتم های گوگل چیست؟
پیش از آنکه بخواهیم به تعریف و مفهوم الگوریتم گوگل پی ببریم، بهتر است ببینیم که اصلاً تعریف الگوریتم چیست؟ به بیان ساده، الگوریتم، مجموعه قواعد و قوانینی برای حل یک مسئله در چند گام مشخص و معین است. اگر تمرکزمان را روی مفاهیم و مبانی کامپیوتر بگذاریم، متوجه میشویم که الگوریتم، مجموعهای از مراحل و گامها برای انجام دادن یک کار مشخص است.
الگوریتم های گوگل، مجموعهای از قواعد و قوانین هستند که گوگل از آنها برای رتبهبندی وبسایتها در نتایج جستجو کمک میگیرد. سیستم پیچیده موتور جستجوی گوگل، دادههای صفحات وب را بررسی میکند و میکوشد به نیت و تقاضای کاربران و جستجوگران پی ببرد. وقتی گوگل دادهها و نیت جستجوگران را درک کرد، صفحات وب را بر اساس میزان مربوط بودن به تقاضای کاربر و کیفیت محتوایشان، رتبهبندی میکند.
برخی از متخصصان و صاحبنظران، مهمترین دلیل رسیدن تعداد کاربران گوگل به 4.3 میلیارد نفر را پاسخگویی درست، هوشمندانه و دقیق گوگل به تقاضای کاربران و مخاطبان میدانند. گوگل از طریق طراحی الگوریتمها و پیادهسازی آنها در موتور جستجوی خود توانست به نیازها و تقاضاهای کاربران، به بهترین شکل پاسخ دهد. این شرکت 1.7 تریلیون دلاری میکوشد که هر روز الگوریتمهای خود بهینهسازی کند تا بهتر از قبل، نیاز مخاطبان خود را برآورده سازد.
کاربرد و کارایی الگوریتم های گوگل
تا به اینجای کار دانستیم که الگوریتم گوگل چیست و بر اساس نیاز مخاطب، میزان ارتباط محتوا با نیاز مخاطب و کیفیت محتوا، محتواها را رتبهبندی میکند. اگر بخواهیم در جواب شیوه کار الگوریتم های گوگل چگونه است؟ کمی دقیق توضیح دهیم، میتوانیم بگوییم که الگوریتمهای بخش از فرایند رنکبندی سهمرحلهای گوگل هستند. در ادامه به بررسی این سه مرحله میپردازیم:
- کراولینگ یا خزش (Crawling): در این مرحله رباتهای خزنده گوگل، صفحات وب جدید یا بهروزرسانیشده را بررسی میکنند. در واقع رباتهای گوگل با این کار خود، اولین گام را برای تعیین ارزش و اعتبار صفحات وب برمیدارند.
- ایندکس کردن صفحات (Indexing): در گام بعدی، ابزارهای گوگل صفحات وب را تجزیه و تحلیل میکنند تا موضوع هر صفحه را بهخوبی درک کنند. این کار با بررسی دقیق محتوا، تصاویر و سایر فایلهای رسانهای صفحه و ذخیره این اطلاعات در پایگاه داده عظیم گوگل صورت میگیرد. به فرایند، ایندکس گفته میشود. در مراحل خزش و ایندکس، سئوی تکنیکال، نقشه سایت، تگها و هدرها باید وضعیت خوبی داشته باشد.
- رتبهبندی (Ranking): در این مرحله الگوریتم های گوگل وارد میدان میشوند تا بر اساس اطلاعات و تجزیه و تحلیلها، صفحات وب را رتبهبندی کنند. الگوریتمها تشخیص میدهند که کدام صفحات وب، بیشترین ارتباط را با نیت مخاطب دارند و میتوانند به بهترین شکل به نیاز او پاسخ دهند.
بسیاری از متخصصان میخواهند بدانند که الگوریتم های گوگل، کار رتبهبندی را چگونه انجام میدهند، اما متأسفانه هیچکس غیر از متخصصان شرکت گوگل نمیداند که این فرایند چگونه انجام میشود. چنین مسائلی جزو رازهای شرکت گوگل هستند و افشای آنها، بدون شک موجب کاهش ارزش شرکت گوگل میشود. به علاوه اگر چنین اسراری افشا شود، کسب و کارهای بسیاری میکوشند تا این اسرار به شکلی دور بزنند و سیستم رتبهبندی گوگل را دچار اشتباه کنند. پیامد افشای شیوه کار الگوریتمهای گوگل، خدشهدار شدن اعتبار این شرکت است.
معرفی الگوریتم های گوگل
در این بخش از مقاله تصمیم داریم با الگوریتمهای مهم گوگل و نقش هر کدام در تعیین رتبه نتایج جستجوی گوگل آشنا شویم.
الگوریتمهای گوگل شامل موارد زیر است:
- الگوریتم پاندا Panda
- الگوریتم پنگوئن Penguin
- الگوریتم مرغ مگسخوار Hummingbird
- الگوریتم کبوتر Pigeon
- الگوریتم Mobile First Index
- الگوریتم رنک برین RankBrain
- الگوریتم برت BERT
- الگوریتم تازگی محتوا Freshness
- الگوریتم پیج رنک PageRank
- الگوریتم رقص گوگل Google Dance
- سندباکس گوگل Google Sandbox
- الگوریتم هیلتاپ Hilltop
- الگوریتم کافئین Google Caffeine
- الگوریتم ونیز Venice
- الگوریتم دزد دریایی Google Pirate
- الگوریتم EMD
- الگوریتم Page Layout
- الگوریتم گورخر Google Zebra
- الگوریتم Payday Loan
- الگوریتم موبایل گدون Mobilegeddon
- الگوریتم موش کور Google Possum
- الگوریتم فِرد Google Fred
- الگوریتم مدیک یا طبی Google Medic
- الگوریتم E-A-T
- الگوریتم MUM
- الگوریتم Product Reviews
- بروزرسانی E-E-A-T
- الگوریتم Helpful Content
در ادامه هر یک از این الگوریتمهای گوگل را برای شما شرح میدهیم.
الگوریتم پاندا (Panda)؛ تحلیلگر محتوای صفحات وب
الگوریتم پاندا، یکی از معروفترین الگوریتم های گوگل است که در 24 فوریه سال 2011 آغاز به کار کرد. این الگوریتم، به صفحات وب، «امتیاز کیفیت» میدهد. پاندای گوگل، کیفیت محتواها، منحصر به فرد بودن آنها و رضایت کاربران از متن صفحه را بررسی میکند. امتیازی که این الگوریتم به صفحات وب میدهد، نقش مهمی در تعیین رنک آنها در نتایج جستجو دارد. این الگوریتم یکی از مهمترین الگوریتمهای گوگل برای بررسی سئو محتوا و کیفیت صفحات از لحاظ محتوایی است.
الگوریتم پنگوئن (Penguin)؛ چشمان تیزبین گوگل برای بررسی لینکها
الگوریتم پنگوئن در سال 24 آوریل 2012 به جمع ابزاری گوگل برای رتبهبندی سایتها اضافه شد. این الگوریتم با این هدف طراحی شد که رنک سایتهای دارای بکلینک غیرطبیعی را کاهش دهد. پنگوئن تیزبین گوگل، با سایتهایی که میخواهند با خرید بکلینک، رنک خود را بهبود ببخشند، مبارزه میکند.
الگوریتم مرغ مگسخوار (Hummingbird)؛ ابزاری برای درک بیشتر منظور کاربر
گوگل همواره تلاش کرده است که منظور کاربران را در هنگام جستجو، بیشتر و بهتر درک کند و به بهترین شکل به نیاز آنها پاسخ دهد. به همین دلیل در 22 آگوست سال 2013، الگوریتم مرغ مگسخوار را به الگوریتمهای خود افزود.
گاهی مواقع ما چیزی را در گوگل سرچ میکنیم و با محتواهایی روبرو میشویم که عبارت جستجوی ما در آن محتوا وجود ندارد. در چنین مواقعی گوگل میکوشد بر اساس درکی که از نیاز و نیت ما داشته است، بهترین نتایج را در اختیار ما بگذارد.
الگوریتم کبوتر (Pigeon)؛ الگوریتمی برای بهبود جستجوی محلی
الگوریتم کبوتر در 24 ژوئیه 2014 شروع به کار کرد. هدف از راهاندازی این الگوریتم جدید، بهینهسازی پیشنهادهای گوگل از نظر جستجوی محلی بود. در واقع اگر کاربر در هنگام جستجو، مکان یا کسب و کار خاصی را در کادر جستجوی گوگل وارد کند، الگوریتم کبوتر شروع به کار میکند تا بهترین و نزدیکترین پیشنهادها را در اختیار کاربر قرار دهد.
الگوریتم اولویت با نسخه موبایل (Mobile First Index)؛ شیفته سایتهای واکنشگرا
گوگل با الگوریتم اولویت با نسخه موبایل (Mobile First Index) نشان داد که حساسیت فراوانی روی واکنشگرا بودن (ریسپانسیو بودن) سایتها دارد. در حال حاضر 63 درصد بازدیدهای ارگانیک سایتها و 58. 6 درصد ترافیک جهانی وب از دستگاههای موبایل نشئت میگیرد. به همین دلیل گوگل، وبسایتهایی را به کاربران خود پیشنهاد میدهد که نسخه موبایلی سریع، زیبا و کارآمدی دارند و به بهترین شکل به نیاز مخاطبان خود پاسخ میدهند.
یکی از مسائلی که باید در مورد الگوریتم اولویت با نسخه موبایل مد نظر داشته باشیم این است که در طراحی نسخه ریسپانسیو، ابتدا نسخه دسکتاپ طراحی میشود و سپس در مورد شیوه طراحی نسخه موبایل تصمیمگیری میشود؛ ولی در نسخه «Mobile First Index» ابتدا نسخه موبایل به طور کامل طراحی میشود و سپس در نسخه دسکتاپ، جزئیات بیشتری به آن اضافه میشود.
الگوریتم رنک برین (RankBrain)؛ یک سیستم یادگیری ماشین برای درک منظور کاربر
این الگوریتم مبتنی بر هوش مصنوعی در 26 اکتبر 2015 به جمع الگوریتم های گوگل اضافه شد تا با تکیه بر فناوری هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، در درک منظور و خواست کاربران به گوگل کمک کند و بهترین نتایج را به آنها نمایش دهد. گوگل اعلام کرده است که رنکبرین، مهمترین فاکتور رتبهبندی این موتور جستجو است.
هر چند که سازوکار فعالیت این الگوریتم مشخص نیست؛ ولی میدانیم که رنکبرین قصد دارد نتایج جستجو گوگل را برای کاربران سفارشیسازی کند. در واقع در الگوریتم مورد بحث، رفتار کاربران و سوابق جستجوی آنها نیز در تعیین نتایج جستجو برای آنها نقش دارد.
الگوریتم برت (BERT)؛ الگوریتمی برای تبدیل گوگل به یک انسان صاحب درک
الگوریتم برت، یکی دیگر از الگوریتمهای مبتنی بر هوش مصنوعی گوگل است که به رباتهای گوگل کمک میکند ساختار معنایی کلمات موجود در یک کوئری (عبارتی که کاربر در گوگل جستجو میکند) را شناسایی و درک کنند و بر اساس این ساختار، بهترین پیشنهادها را به مخاطبان بدهند. در واقع الگوریتم برت، یکی از مهمترین گامهای شرکت گوگل برای درک نیاز و منظور کاربران و ارائه بهترین پاسخ به آنهاست.
الگوریتم تازگی محتوا (Freshness)؛ تمرکز گوگل بر محتواهای داغ و تازه
الگوریتم فرشنس (Freshness) یا تازگی محتوا، یکی دیگر از الگوریتمهای گوگل است که تمرکز خود را روی محتواهای جدید میگذارد تا بتواند اطلاعات جدیدتر و بهروزتری در اختیار کاربران خود قرار دهد. این الگوریتم برای جلوگیری از نمایش محتواها و مطالب قدیمی و نخنما به کاربران به وجود آمده است. تمرکز این الگوریتم گوگل روی محتواها و سایتهای خبری، رویدادی، سینمایی و دانلودی (موزیک و فیلم) است.
الگوریتم پیج رنک (PageRank)؛ دستهبندی بر اساس لینکسازی
الگوریتم پیج رنک در سال 1997 توسط همبنیانگذاران گوگل یعنی «سرگی برین» و «لری پیج» در سال 1997 معرفی شد. این الگوریتم صفحات وب را در نتایج جستجو بر اساس سنجش تعداد و کیفیت لینکهای یک صفحه مرتب میکرد. اصول این الگوریتم بر این است که صفحاتی که لینکهای با کیفیت بیشتری دریافت میکنند، اهمیت بیشتری دارند و بنابراین باید رتبه بالاتری را کسب کنند.
نتایج گوگل با توجه به استفاده از لینکها و محتوا برای رتبهبندی صفحات، بهتر از رقبا بودند و لینکها به ارز رایج وب تبدیل شدند. گوگل ابتدا زمانی که گوگل دایرکتوری را در 15 مارس 2000 راهاندازی کرد، به عموم معرفی کرد. البته دایرکتوری مورد نظر در 25 جولای 2011 بسته شد.
گوگل در 11 دسامبر 2000، پیج رنک را در نوار ابزار گوگل راه انداخت. آخرین مرتبهای که پیج رنک در این نوار ابزار بهروزرسانی شد، 6 دسامبر 2013 بود و در نهایت در 7 مارس 2016 از آن حذف شد. پیج رنک یک صفحه با عددی از 0 تا 10 نشان داده میشد و دستیابی به اعداد بالاتر سختتر بود.
پیج رنک حتی در 17 نوامبر 2005 راه خود را به Google Sitemaps (که امروزه به اسم سرچ کنسول گوگل شناخته میشود) پیدا کرد. این قابلیت در 15 اکتبر 2009 حذف شد و در حال حاضر راهی برای دیدن پیج رنک صفحات وب وجود ندارد.
الگوریتم رقص گوگل (Google Dance)؛ الگوریتم ایندکس و رتبه بندی
رقص گوگل یا گوگل دنس اصطلاحی است که در جامعه سئو برای توصیف نوسانهای رتبه صفحات در صفحه نتایج جستجوی گوگل استفاده میشود. این اتفاق ممکن است برای سایتها یا صفحات جدید رخ دهد، در حالیکه گوگل سعی دارد رتبه آنها را مشخص کند. رقص گوگل برای سایتهای جا افتاده زمانی اتفاق میافتد که گوگل الگوریتمهای خود را بهروزرسانی کند یا مشکلات فنی موقتی وجود داشته باشد.
قبل از سال 2003 یعنی زمانی که گوگل ایندکس خود را ماهی یک مرتبه بهروزرسانی میکرد، گوگل دنس زمانی رخ میداد که این بهروزرسانی اعمال میشد. چندین دلیل برای تغییر رتبه کلمات کلیدی شما در نتایج جستجو و اصطلاحا رقص گوگل وجود دارد. از جمله:
- لینکهایی که اخیرا درست شده باشند.
- همنوع خواری یا کنیبالیزیشن محتوا
- تولید محتوای با کیفیت پایین
- مشکلات ضعیف در بحث سئو تکنیکال
- بهینهسازی پایین نرخ تبدیل و تجربه کاربری ضعیف
- تعداد بالای صفحات قدیمی
سندباکس گوگل (Google Sandbox)؛ سالن انتظار بررسی محتوا
در جامعه سئو از اصطلاح سندباکس گوگل زمانی استفاده میکنند که سایتهای جدید در نتایج جستجوی گوگل رتبه خوبی کسب نکردهاند. ظاهرا گوگل این سایتها را برای مدت مشخصی در یک سندباکس قرار میدهد و آنها در این مدت نمیتوانند رتبه خوبی بهدست آورند. چون گوگل میخواهند کیفیت آنها را بررسی کند و جلوی اسپم را بگیرد. بهعبارت دیگر کمی طول میکشد تا سایتهای جدید اعتبار خود را ثابت کنند. زمان قرارگیری در سندباکس گوگل ممکن است از چندین ماه تا چندین سال حتی طول بکشد. در طول این مدت باید صبور باشید و تمرکز خود را روی تولید محتوای باکیفیت و لینکسازی بگذارید.
برای کسب رتبه بهتر به نکات زیر دقت کنید:
- محتوای با کیفیتی تولید کنید که مرتبط با نیاز مخاطب هدف شما باشد.
- از کلمات کلیدی مرتبط در سایت خود از جمله تگهای عنوان، توضیحات متا و زیرتیترها استفاده کنید.
- از سایتهای با کیفیت بالا لینک بگیرید.
الگوریتم هیلتاپ (Hilltop)؛ اجرای شرط تخصصی بودن
الگوریتم Hilltop یک الگوریتم رتبهبندی در نتایج جستجو است که گوگل برای شناسایی تخصصیترین اسناد و صفحات وب در رابطه با یک موضوع طراحی کرده است. این الگوریتم در سال 2003 توسعه یافت و گوگل از آن در نتایج Google News استفاده کرد. الگوریتم هیلتاپ مفاهیمی مانند مرتبط بودن لینک، اعتبار موضوعی، تخصص و ارتباط بین سایتها را معرفی کرد. هدف هیلتاپ شناسایی صفحات اسپم است. مثلا این الگوریتم ابتدا صفحات یک سایت معتبر را مورد بررسی قرار داده و سپس این کار را برای لینکهای دادهشده از این سایت به دیگر سایتها انجام میدهد. اگر گوگل اعتبار خوبی به صفحات مقصد نیز دهد، بهعنوان مرجع شناخته میشوند.
الگوریتم کافئین (Google Caffeine)؛ الگوریتمی برای crawl بیشتر سایت
گوگل در 10 آگوست 2009، الگوریتم کافئین را معرفی کرد که به یکی از مهمترین بهروزرسانیها در تاریخ این موتور جستجو تبدیل شد. آپدیت کافئین بهقدری بزرگ بود که گوگل چندین ماه چیزی به اسم «پیشنمایش توسعهدهنده» را برای آن ارائه داد. بهعبارت دیگر، گوگل با توجه به اهمیت این بهروزرسانی به توسعهدهندگان و متخصصان سئو اجازه داد دسترسی اولیه به آن داشته باشند تا هر مشکل احتمالی را گزارش دهند. کافئین سیستم جدید ایندکس کردن بود.
سیستم جدید به گوگل اجازه داد دادهها را بهمراتب موثرتر مورد خزش قرار دهد و ذخیره کند. در حقیقت، به ادعای گوگل این شرکت نه تنها میتوانست ایندکس خود را افزایش دهد، بلکه نتایج بهمراتب تازهتری را فراهم کند.
الگوریتم ونیز (Venice)؛ الگوریتم بهبود لوکال سئو
گوگل در فوریه 2012 پستی را در بلاگ Inside Search Blog منتشر کرد و از 40 تغییر کلی خبر داد که در ماه گذشته در الگوریتمهای جستجوی خود اعمال کرده بود. در بین این بهروزرسانیها، پروژههایی با اسم رمزی Nesehorn، اسنیپتهای غنی و آپدیت دیگری به اسم ونیز قرار داشتند که ونیز نتایج جستجوی محلی را برای همیشه متحول کرد.
گوگل با این آپدیت اعلام کرد که نتایج محلی را بهبود بخشیده است. این شرکت گفت سیستم جدیدی را راهاندازی کرده است که نتایج مربوط به شهر کاربر را با اعتماد بیشتر پیدا کند. گوگل با این الگوریتم نتایج جستجو را بر اساس موقعیت فیزیکی که کاربر مشخص کرده بود یا آدرس آیپی او نشان میدهد. این الگوریتم همچنین فرصتهایی را برای کسبوکارهای کوچکتر و برندها فراهم کرد تا بتوانند برای اصطلاحات جستجویی کوتاه رتبه کسب کنند. معمولا برندهای بزرگتر با بودجه فراوان و کمپینهای پیشرفته سئو میتوانستند بالاترین جایگاهها را برای رقابتیترین کلمات کلیدی بهدست آورند.
تا قبل از الگوریتم ونیز مثلا اگر کاربری کلمه سوپرمارکت را جستجو میکرد، فهرستی از سایتهایی را که از این کلمه در مقالات خود استفاده کرده بودند مشاهده میکرد. حتی اگر او در کنار آن منطقه یا محل سکونت خود را قرار میداد، نتایج مطلوبی دریافت نمیکرد. اما پس از ونیز، این دردسرها برطرف شدند و نتایج محلی بهبود یافتند.
الگوریتم دزد دریایی (Google Pirate)؛ حفظ ارزشهای کپیرایت
یکی از مشکلات مهم شرکتهای سرگرمی انتشار محتوایشان بدون اجازه در محیط آنلاین بوده است، بهخصوص از آنجایی که همه به اینترنت دسترسی دارند. بههمین دلیل الگوریتم دزد دریایی گوگل در آگوست 2012 معرفی شد. این بهروزرسانی روی رتبه سایتهایی اثر گذاشت که از قانون کپی رایت هزاره دیجیتال (DMCA) تخطی کرده بودند.
پس از این بهروزرسانی، چنین سایتهایی تقریبا از صفحات نتایج جستجوی گوگل حذف شدند. بعد از الگوریتم دزد دریایی، اگر مثلا کاربر نام یک آلبوم موسیقی را به همراه دانلود رایگان جستجو میکرد، نتایجی که میدید نحوه تهیه قانونی آن آلبوم یا بهعبارت دیگر خرید آن بود.
این الگوریتم سایتهایی را هدف قرار میدهد که از کلمات کلیدی مانند دانلود رایگان، تماشای آنلاین رایگان، آلبوم یا فیلم آنلاین یا کلمات دیگر استفاده کنند. گوگل ماهها میلیونها اخطار نقض قوانین کپی رایت دریافت میکند، اما نمیتواند تمام صفحات وب داخل اینترنت را بررسی کند و دنبال محتوای سرقتی بگردید.
بهجای آن، الگوریتم دزد دریایی سایتهایی را که از این قوانین تخطی میکنند، علامتگذاری میکند. این الگوریتم یک صفحه وب را از صفحه نتایج جستحو حذف نمیکند، مگر آنکه صاحب آن اثر اخطار کپی رایت قابلاعتمادی را ثبت کند. پس از آنکه گوگل این گزارش را تایید کرد، الگوریتم مربوطه بهصورت خودکار رتبه آن سایت را کاهش میدهد.
اگر نمیدانید چگونه محتوای یونیک برای وبسایت خود تولید کنید و نگران جریمه الگوریتم دزد دریایی هستید، پیشنهاد ما به شما شرکت در دوره تولید محتوا ژاکت آکادمی میباشد.
الگوریتم EMD؛ قاتل محتوای بیکیفیت
الگوریتم EMD مخفف Exact Match Domain به معنای بهروزرسانی دقیق دامنه در سال 2012 از سوی گوگل معرفی شد. این آپدیت سایتهایی را هدف قرار داد که از تاکتیکهای اسپم استفاده میکردند، یعنی انتخاب دامنههایی با عبارتهای کلیدی دقیق اما ارائه محتوای با کیفیت بسیار پایین.
مهمترین ضعفی که این سایتها داشتند این بود که از دامنههایی استفاده میکردند که اسم آنها دقیقا با کلمات کلیدی مطابقت داشت اما نمیتوانستند محتوای با ارزشی در اختیار کاربر بگذارند. پس از این بهروزرسانی سایتهایی که پسوند دات کام نداشتند، به نسبت آنهایی که از این پسوند استفاده میکردند با جریمه بیشتری مواجه شدند.
الگوریتم Page Layout؛ الگوریتمی برای بهبود تجربه کاربری
یکی از دستاوردهای بهروزرسانی پاندا در سال 2011، توجه به تجربه کاربری با کیفیت و سئو داخلی بهتر بود. اما گوگل در 19 ژانویه 2012 خبر از تغییر دیگری به اسم الگوریتم Page Layout داد. این الگوریتم سایتهایی را هدف قرار داد که در قسمتهای بالا صفحه تبلیغات زیادی را قرار داده بودند. این تبلیغات کاربر را مجبور میکردند برای دیدن محتوا به پایین صفحه آیند. گوگل اعلام کرد که این الگوریتم کمتر از 1درصد سایتها را تحتتاثیر قرار داد. اما این سایتها مجبور شدند تا تجربه کاربری بهتری را فراهم کردند.
در واقع الگوریتم Page Layoutبرای کاربران ساخته شده بود نه وبمسترها. پس از این آپدیت سایتها مجبوب شدند تعادل خوبی بین محتوا و تبلیغات خود فراهم کنند.
الگوریتم گورخر (Google Zebra)؛ پلیس سایتهای فروشگاهی
الگوریتم گورخر برای نظارت بر فروشگاههای آنلاین و جلوگیری از شیادیهایی که از طریق این فروشگاهها رخ میدهند، طراحی شده است. این الگوریتم فروشگاههای قلابی را شناسایی کرده و آنها را حذف میکند. «مت کاتس» مدیر سابق گوگل اسپم، این الگوریتم را در مارس 2013 معرفی کرد.
با افزایش تعداد فروشگاههای آنلاین، اکثر کاربران خریدهای خود را اینترنتی انجام میدهند، بنابراین گوگل الگوریتم گورخر را بهروزرسانی کرد تا اعتماد کاربران خود را حفظ کند. تا قبل از این آپدیت، بعضی از فروشگاههای بدون کیفیت و غیرقابل اعتماد از تکنیکها و روشهای بلک هت استفاده میکردند تا به نتایج بالاتر گوگل برسند.
گوگل با الگوریتم گورخر بیشتر به مشکلات فنی سایت توجه میکند. بنابراین اگر مسئولیت سئوی یک سایت فروشگاهی را برعهده دارید، باید با ساختار و عملکرد این الگوریتم آشنا باشید و اگر میخواهید توسط آن جریمه نشوید، بهتر است اعتماد کاربران را با فراهمسازی خدمات امن جلب کنید. مثلا از SSL برای سایت خود استفاده کنید و از امنیت اطلاعات کاربر مطمئن باشید. این الگوریتم فروشگاههای زیر را هدف قرار میدهد:
- هدفشان سوءاستفاده از اطلاعات کاربر است.
- فروشگاههای آنلاین جعلی
- فروشگاههای با کیفیت پایین و غیرقابل اعتماد
- فروشگاههایی که از قوانین گوگل پیروی نمیکنند.
- فروشگاههای ضعیف و ردهپایین.
برای اینکه از این الگوریتم در امان باشید، تدابیر زیر را در پیش بگیرید:
- محتوای جدید و با کیفیت تولید کنید.
- پشتیبانی خوبی داشته باشید.
- از ویدئو برای معرفی محصولات خود استفاده کنید.
- امکان گفتگوی زنده را برای سایت خود فراهم کنید.
- مشتریمدار باشید.
- سرعت لود سایت خود را افزایش دهید.
الگوریتم Payday Loan؛ برای شفافیت کسبوکارها
الگوریتم Payday Loan آپدیت مهمی بود که در سال 2013 اتفاق افتاد. این بهروزرسانی تقریبا 0.3درصد کوئریها در آمریکا را تحتتاثیر قرار داد. این الگوریتم بسیار مهم بود و کوئریهای اسپم تقریبا مرتبط با صنایع مشکوک مانند وامهای با نرخهای بهره بسیار بالا و وامهای فوری، پورن و کوئریهای کاملا اسپم دیگر را هدف قرار داد.
این الگوریتم بعدا بهروزرسانی شد، بهنحوی که Payday Loan 2.0 (انتشار در 16 می 2014) سایتهای اسپم را هدف قرار داد و نسخه 3.0 (انتشار در ژوئن 2014) آن تمرکز خود را روی کوئریهای اسپم گذاشت. Payday Loan 3.0 همچنین از سایتها در برابر حملات سئو منفی، بهتر محافظت میکرد. در واقع قبل از این الگوریتم، بعضی از سایتها با استفاده از کلمات و عبارت کلیدی اسپم یا غیرمرتبط با فعالیت خود، سعی میکردند کاربران بیشتری را جلب کنند. اما گوگل با این الگوریتم سایتهای ضعیف و بیکیفیت را جریمه کرد.
الگوریتم موبایل گدون (Mobilegeddon)؛ الگوریتمی برای سایتهای Mobile Friendly
الگوریتم Mobilegeddon در 21 آوریل 2015، گوگل بهروزرسانی به اسم الگوریتم موبایل گدون را منتشر کرد که توجه آن معطوف به موبایلپسند بودن طراحی سایتها بود. گوگل در بلاگ رسمی سنترال وب مستر، پیامی را منتشر کرد و با توضیح مختصر این الگوریتم، تصویری از تفاوت یک سایت موبایلپسند و غیر موبایلپسند را منتشر کرد. پس از این بهروزرسانی نمایش صحیح سایتها روی دستگاههای موبایل به یک سیگنال رتبهدهی مهم تبدیل شد. تصمیم گوگل با توجه به این گرفته شد که تعداد کابرانی که با استفاده از دستگاههای موبایل خود جستجوهایشان را در اینترنت انجام میدادند، روزبهروز بیشتر میشوند.
الگوریتم موش کور (Google Possum)؛ الگوریتم اعتماد کاربر
الگوریتم موش کور یا possum در 1 سپتامبر 2016 معرفی شد. این الگوریتم برخلاف سایرین صفحات وب را ایندکس و رتبهبندی نمیکند. بلکه از طریق گوگل مپ و Local Finder محتوای اسپم را شناسایی و حذف میکند. این الگوریتم یکی از چندین الگوریتمی است که گوگل با استفاده از آنها نتایج جستجو را تا جای ممکن برای کاربران قابلاعتماد میکند.
در واقع این آپدیت برای رتبهبندی جستجوهای محلی است و گوگل توسط آن تصمیم میگیرد چه زمان یک کسبوکار را در نتایج محلی نشان دهد، نشان ندهد یا فیلتر کند. بهعبارت دیگر کسبوکارهای محلی ممکن است همیشه در یک جستجوی یکسان نشان داده نشوند.
اگر میخواهید ثابت کنید که کسبوکارتان مرتبط با جستجوهای کاربر است باید اطلاعات محلی خود را در تمامی صفحات لیستشده از جمله Google My Business، Yahoo! Local و Bing Local بررسی کنید و ببینید به حوزه کاری شما ربط دارد یا نه. پس از آن اطلاعات نادرست و تکراری را حذف کنید.
الگوریتم فِرد (Google Fred)؛ الگوریتم کنترل تبلیغات در سایت
الگوریتم فِرد در 8 مارس 2017 معرفی شد. این الگوریتم سایتهای زیر را هدف قرار داد:
- سایتهایی که بخش زیادی از آنها را تبلیغات تشکیل میدهد، بهخصوص اگر موقعیت این تبلیغات خوب نباشد، از پاپآپ استفاده کنند یا سایتهای اسپم.
- سایتهایی که محتوامحور باشند. پس از بهروزرسانی فرد، بسیاری از سایتهای افیلیت یا بلاگهایی که قصد جذب ترافیک بالا را داشتند و سپس این ترافیک را به موقعیت متفاوتی هدایت میکردند، تحتتاثیر قرار گرفتند. منظورمان این نیست که سایتتان نباید محتوای زیادی داشته باشد یا بهشکل بلاگ باشد، بلکه باید ثابت کنید سایتتان مفید است و تنها هدفتان نشان دادن تبلیغات به کاربران نیست.
برای آنکه از الگوریتم فرد در امان بمانید یا از آن بهبود یابید، اقدامات زیر را انجام دهید:
- بین نسبت تبلیغات و محتوای سایت خود تعادل ایجاد کنید.
- محتوای تکراری یا کپی استفاده نکنید.
- آتوریتی سایت خود را افزایش دهید.
- تجربه کاربری سایتتان را تا جای ممکن بهبود بخشید.
- لینکهای اسپم را Disavow کنید.
- از تبلیغات فریبنده استفاده نکنید.
الگوریتم مدیک یا طبی (Google Medic)؛ اولویت سلامت کاربران
الگوریتم مدیک یا طبی (Google Medic) در حقیقت بهروزرسانی روی هسته الگوریتم گوگل است که در آگوست 2019 انجام شد. هدف از آن بهبود نتایج جستجو با توجه به هدف کاربر از جستجو یا Search Intent بود. این الگوریتم تمام سایتها با هر زبان و موقعیت جغرافیایی را تحتتاثیر قرار داد اما توجه اصلی آن سایتهایی با محوریت سلامت افراد و موضوعاتی مانند پزشکی، تناسب اندام، سایتهای مالی و اقتصادی بود. بسیاری از سایتهای تجاری پس از این بهروزرسانی افت رتبه قابلتوجهی را تجربه کردند. گوگل اطلاعات زیادی از این الگوریتم نداده است اما بهترین حدسی که میتوانیم بزنیم این است که هدف از آن تطابق صفحات وب با هدف جستجوی کاربر است.
اگر میخواهید طبق اصول این الگوریتم عمل کنید و محتوای پزشکی یا مرتبط با سلامت تولید میکنید، سوالهای زیر را از خود بپرسید:
- آیا برای نوشتن یک مطلب تخصصی اطلاعات لازم را دارم؟
- آیا نوشته متن ساده است و خواننده آن را بهراحتی متوجه میشود؟
- آیا محتوای من بهروز و کافی است؟
الگوریتم مدیک وظایف زیر را دارد:
- بررسی کیفیت منابع
- نشاندادن بهترین نتایج مربوط به تشخیص بیماریها
- ارائه بهترین نتایج مربوط به درمانها
- شناسایی جدیدترین تغییرات و تحولهای پزشکی
- سنجش رفتار کاربران با توجه به مدت زمان بازدید، نرخ بازگشت و فعالیت در صفحات سایت.
الگوریتم E-A-T؛ الگوریتم تخصصی بودن محتوا
E-A-T مخفف کلمات تخصص، اعتبار و اعتماد و یکی دیگر از الگوریتمهای گوگل است که این شرکت از آن برای ارزیابی ارزش محتوای شما برای خوانندگان استفاده میکنند. گوگل به کمک این الگوریتم قصد دارد از کاربران در برابر محتوای بیکیفیت محافظت کند. با آنکه E-A-T گوگل از نظر فنی یک فاکتور رتبهدهی نیست، اما میتواند موقعیت سایت شما در صفحه نتایج جستجو را تحتتاثیر قرار دهد. گوگل در سال 2014 به این الگوریتم اشاره کرد و طبق دستورالعملهای آن، محتوای عالی است که:
- یک متخصص آن را تولید کند.
- در یک سایت معتبر منتشر شود.
- قابلاعتماد محسوب شود.
- بهطور منظم بهروزرسانی شود.
اگر میخواهید مطمئن شوید که محتوای شما قابلاعتماد و همراه با تخصص نوشته شده است، به نکات زیر دقت کنید:
- تازگی محتوا را حفظ کنید.
- نویسنده محتوا را مشخص کنید.
- محتوای شما باید موضوعی باشد.
- هویت برند قوی داشته باشید.
الگوریتم MUM؛ انقلابی در فرمتهای محتوایی
الگوریتم مام (MUM) در سال 2021 معرفی شد و گوگل ادعا میکند هزار برابر از الگوریتم برت (BERT) قدرتمند است. هدف از الگوریتم برت تامین محتوایی بود که به سوالهای رایج بتواند جواب دهد و برای رتبهبندی نتایج به کلمات و اصطلاحات کلیدی مهم دقت میکرد. هدف اصلی برت بهبود جستجوی صوتی و قابلیتهای اضافهای بود که از هوش مصنوعی برای تشخیص اطلاعات نمایش دادهشده در صفحه نتایج جستجو استفاده میکردند.پ
اما الگوریتم MUM قصد دارد فراتر از برت عمل کند و یک مدل زبان چندوجهی است. گوگل با استفاده از این بهروزرسانی میخواهد تجربه کاربران زمان استفاده از گوگل برای جستجوی اطلاعات را افزایش دهد. این الگوریتم اطلاعات را از فرمتهای رسانهای گوناگون برای پاسخ به سوالها پردازش میکند. MUM نه تنها متن، بلکه تصاویر، ویدئوها و فایلهای صوتی را نیز درک میکند.
الگوریتم مام 75 زبان متفاوت را درک کرده و یک تجربه جستجوی جامعتر را برای کاربر فراهم میکند. همچنین باید درک درست و کاملی از دانش جهان داشته باشد.
الگوریتم Product Reviews؛ برای توصیف کامل محصولات
گوگل در 11 آوریل 2021 الگوریتم جدیدی تحت عنوان Product Reviews معرفی کرد که سایتها و بلاگهای شرح محصول را هدف قرار داد. تمرکز این الگوریتم روی شرح محصولات و محتوای بصری بیهمتا و مرتبط با کالا است تا کاربران تجربه بهتری زمان خرید محصولات داشته باشند. گوگل از زمان معرفی این الگوریتم، بهروزرسانیهای متعددی را برای آن منتشر کرده است. از جمله:
- نسخه اولیه که فقط برای سایتهای انگلیسیزبان و بررسی و مطالعه بیشتر بود.
- دومین بهروزرسانی این الگوریتم در 1 دسامبر 2021 معرفی شد که مجددا فقط محتوای انگلیسیزبان را بررسی قرار دارد. گوگل با معرفی آن توصیه کرد که کاربران از محتواهای بصری و لینکسازی در محتوای خود استفاده کنند.
- سومین آپدیت الگوریتم Product Reviews در تاریخ 23 مارس 2022 بود که نگاه گوگل به وجه پژوهشی و اسنادی مطالب بیشتر شد، اما همچنان فقط محتوای انگلیسی بررسی میشدند.
- چهارمین بهروزرسانی در 27 جولای 2022 رخ داد و این آپدیت بر معرفی ویژگیهای فیزیکی، دستهبندیها، مقایسه محصولات با یکدیگر و غیره، تاکید کرد.
- تاریخ بهروزرسانی دیگر 20 سپتامبر 2022 بود که رتبه سایتهایی را تغییر داد که کاملا از این الگوریتم استفاده میکردند.
- آخرین بهروزرسانی نیز در 21 فوریه 2023 بود که گوگل راهنمای این الگوریتم را آپدیت کرد تا سایتها بهینهتر بتوانند از آن استفاده کنند. در این آپدیت رتبه سایتهای به 11 زبان دنیا شامل آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی، انگلیسی و هلندی تحتتاثیر قرار گرفتند.
در بهروزرسانی هفتم زبان سایر مناطق از جمله فارسی نیز تحتتاثیر قرار میگیرند. گوگل طبق دستورالعملهای این الگوریتم، برای نوشتن بررسی محصول جذاب نکات زیر را پیشنهاد میدهد:
- بررسی محصول باید از زبان فردی باشد که تجربه استفاده از آن را دارد.
- توضیح دهید محصول فیزیکی چطور است و چطور باید از آن استفاده کنید.
- محصولات مشابه را با یکدیگر مقایسه کنید.
- نقطه تمایز محصول با محصولات رقیب را شرح دهید.
- مزایا و معایب محصول را حتما توضیح دهید.
- ویژگیهای مهم محصول برای کاربر را از قلم نیاندازید.
- اگر طبق سیاستهای شما است، برای خرید محصول فروشندگان دیگری را نیز پیشنهاد دهید.
بروزرسانی E-E-A-T؛ اشتراکگذاری تجربههای تخصصی
گوگل در سال 2022 الگوریتم E-A-T خود را بهروزرسانی کرده و 9 صفحه به دستورالعملهای آن اضافه کرد. نتیجه آن تبدیل شاخص E-A-T به E-E-A-T بود تا در کنار عبارتهای تخصص، اعتبار و اعتماد، تجربه نیز قرار گیرد. گوگل با این آپدیت قصد دارد بررسی کند آیا محتوا طبق تجربه نویسنده نوشته شده یا فقط صفحهای از یک بلاگ در سایت است.
مثلا نویسنده درباره چیزی نوشته که نتیجه استفاده واقعی او از یک محصول، سفر به یک مکان یا حضور در یک رویداد است. گوگل با این بهروزرسانی مشخص کرد که تجربه و دست اول بودن موضوع هر صفحه برای او اهمیت دارد و آن را با دادن امتیاز بیشتر به نویسنده با تجربه نشان میدهد. در واقع نیز همینطور است، چون مثلا کاربری که گوشی اولترا 11 شیائومی را دارد، طبق تجربه خود درباره این دستگاه میتواند مطلب بهتری بنویسد تا فردی که فقط این گوشی را از دور دیده است.
الگوریتم Helpful Content؛ محتوای تاثیرگذار و کمککننده
الگوریتم Helpful Content در 18 آگوست 2022 معرفی شد. این بهروزرسانی بازاریابی محتوایی بیکیفیت برای موتورهای جستجو، نه کاربران را هدف قرار میدهد. محتوایی که گوگل قصد شناسایی آن را دارد، فاقد تخصص، اعتبار و قابلاعتماد بودن است.
یک محتوا ممکن است در گوگل رتبه بالایی داشته باشد و ترافیک یک سایت را بسیار افزایش دهد، اما سوال کاربر را بیپاسخ بگذارد، نیاز او را برطرف نکند و او را مجبور به کلیک کردن مجدد کند. گوگل قصد شناسایی چنین محتواهایی را دارد و سایتهای با محتوای غیرمفید را دستهبندی میکند و در این بین از یک مدل یادگیری ماشینی کمک میگیرد.
گوگل میگوید اگر محتوای سایت شما غیرمفید تشخیص داده شود، سرعت بهبود شما از جریمه گوگل سریع نخواهد بود. چندین ماه پس از حذف محتوای غیرمفید ممکن است طول بکشد تا رتبه شما بهبود یابد. برای تولید محتوای مفید طبق اصول این الگوریتم، به نکات زیر دقت کنید:
- زمان تولید محتوا فقط به موضوع آن رسیدگی کنید و به بیراهه نروید.
- هدف کاربر از جستجو را در نظر بگیرید.
- از تخصص خود استفاده کنید.
- محتوای بیهمتا و متمایز تولید کنید.
اگر میخواهید بدانید محتوایتان مفید است یا نه به سوالهای زیر پاسخ دهید:
- آیا محتوای شما عمق تخصص و دانشتان را نشان میدهد؟
- آیا سایت شما یک هدف اصلی دارد؟
- آیا کاربر پس از مطالعه محتوای شما به پاسخ سوالهای خود میرسد؟
- آیا محتوای خود را برای جذب ترافیک نوشتهاید یا برای کاربران؟
کارایی الگوریتم های گوگل در سئو سایت
موتور جستجوی گوگل، هر چند وقت یکبار، الگوی جستجوی خود را بهروزرسانی میکند و بهبود میبخشد. این بهروزرسانیها با هدف افزایش دقت و ارتباط مفهومی نتایج جستجو با نیت و خواست کاربر صورت میگیرد. یکی از پیامدهای تغییر در الگوریتمها، تغییر رنکبندی نتایج جستجوی گوگل است.
این تغییرات میتواند برای سایتها، مثبت یا منفی باشد؛ یعنی رتبه برخی سایتها را بهبود میبخشد و برخی دیگر از سایتها دچار افت رتبه میشوند. در واقع بهروزرسانی الگوریتم های گوگل به طور مستقیم روی وضعیت سئوی سایتها تأثیر میگذارد. برای درک این تأثیر و آماده شدن برای آن، بهتر است آگاهی خود را از الگوریتمهای گوگل افزایش دهید.
مجموعه ژاکت آکادمی، برای حفاظت از کسب و کارها در برابر تغییرات ناشی از بهروزرسانی الگوریتمها، دوره حرفهای آموزش سئو را عرضه کرده و در اختیار علاقهمندان قرار داده است. در صورتی که قصد دارید دانش و آگاهی خود را از الگوریتم های گوگل افزایش دهید و سایتی گوگلپسند و درجهیک داشته باشید، دوره آموزش سئو ژاکت آکادمی کلیه اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار میدهد.
درک الگوریتم های گوگل؛ گامی مهم برای خوشحال کردن مخاطبان هدف و گوگل
در این مقاله تلاش کردیم با مفهوم و فلسفه وجودی الگوریتم های گوگل آشنا شویم و به معرفی چند الگوریتم معروف گوگل و کارایی هر کدام بپردازیم. آشنایی دقیق و عمیق با هر کدام از این الگوریتمها به شما کمک میکند که کسب و کار اینترنتی بهتر، قویتر و پرفروشتری داشته باشید.
راز تبدیل کردن کسب و کارتان به یک برند قدرتمند و پرفروش این است که مخاطبان هدف و گوگل را به صورت همزمان خوشحال و راضی کنید. درک عمیق الگوریتم های گوگل و رعایت معیارهای این موتور جستجو به شما کمک میکند که رضایت کاربران و گوگل را خیلی راحتتر و سریعتر جلب کنید.
از نظر شما شناخت و رعایت معیارهای کدام الگوریتم گوگل به کسب و کارها کمک میکند که رنکهای برتر گوگل را تصاحب کنند؟ رعایت نکردن کدام الگوریتم، آسیب بیشتری به سایت میزند؟ لطفاً نظرها و پرسشهای خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
انکر تکست چیست و چرا برای سئو مهم است؟
انکر تکست چیست و چرا انقدر برای سئو مهم است؟ بررسی انواع انکرتکست و کاربردهای هرکدام از آنها
افزایش اعتبار دامنه با انجام ۵ روش مؤثر
لیست کامل ابزارهای سئو که هر متخصص سئو باید بشناسد
لینک سازی داخلی چیست (بایدها و نبایدهای انجام آن)
کسب درآمد از هوش مصنوعی با روشهای پولساز
تحلیل سایت رقبا با ۱۰ ابزار قدرتمند
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
الان توجه گوگل خیلی سمت الگوریتم eat و بحث ها اسپم و محتوا هست
مرسی که الگوریتم های گوگل رو معرفی کردید
توضیحاتتون خیلی کامل و کمک کننده بود