لیست واژگان و اصطلاحات سئو و بهینه سازی سایت
فهرست محتوا
بهینهسازی موتور جستجو یا سئو مانند هر صنعت و حوزه تخصصی دیگر، اصطلاحات، مفاهیم و کلمات اختصاری خاص خود را دارد. استفاده از اصطلاحات سئو شما را برای فعالیت در این زمینه آماده و خاص میکند. پس اگر به دنیای SEO علاقه دارید یا میخواهید زمان صحبت با افراد آگاه در این زمینه اصطلاحاتی را که میگویند متوجه شوید، تا انتهای این مقاله همراهمان بمانید. چون در ادامه شما را با اصطلاحات سئو در بخش های مختلف آن آشنا خواهیم کرد.
اصطلاحات عمومی و سئو داخلی ( On-Page )
سئو داخلی یا On Page به فرایند بهینهسازی موارد داخل سایت مانند عناوین و محتوای صفحه، لینکسازی داخلی و تصاویر میگویند. همچنین با استفاده از سئو داخلی مطمئن میشوید که محتوای سایت شما اعتبار، تخصص و قابلیت اعتماد را دارد. با رعایت تکنیکهای سئو داخلی مطمئن، میتوانید ترافیک طبیعی سایت خود و رتبه آن را افزایش دهید. سئو داخلی از این نظر مهم است که به موتورهای جستجو کمک میکند سایت شما و محتوایش را درک کنند و همچنین بدانند این محتوا مرتبط با نیاز کاربر است یا خیر.
اگر علاقه مند به یادگیری سئو آن پیج و مبانی سئو بصورت اصولی هستید پیشنهاد میکنیم که نگاهی به دوره سئو داخلی بیاندازید.
انکر تکست (Anchor Text)
در بین اصطلاحات سئو، انکرتکست متنی است که آن را به صفحه دیگری لینک میدهید. در واقع منظور از انکر تکست متنی است که معرفی کننده لینک است. انکر تکست انواع مختلفی دارد که در ادامه برخی از آنها را معرفی کرده ایم:
عمومی: انکر تکست های عمومی بصورت کلی برای هر نوع لینکی قابل استفاده هستند مانند: اینجا، کلیک کنید، ورود، مشاهده و…
برند: انکرتکست های برند اشاره به برند و نامی خاص میکنند مانند: ژاکت، ژاکت آکادمی و…
اگزکت: منظور از Anchor Text اگزکت این است که انکر تکست را دقیقاً با کلمه کلیدی صفحه هدف لینک دهی کنیم. بعنوان مثال: دوره سئو
Naked یا URL: در این نوع انکر تکست ما لینک را مستقیماً در محتوا قرار میدهیم و برای آن متنی در نظر نمیگیریم.
تصویری: در این نوع خود تصویر مستقیماً به صفحه مورد نظر لینک میشود.
متا دیسکریپشن (Meta Description)
در اصطلاحات و واژه نامه سئو متا دسکریپشن یا توضیحات متا، توضیحات خلاصهای از یک صفحه وب است که از طریق یک تگ HTML در بخش هد صفحه قرار داده میشود. این توضیح متنی است که زیر عنوان یک صفحه وب در صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) مشاهده میکنید.
صفحه فرود (landing page)
در واژه نامه SEO، صفحه فرود صفحهای است که یک کاربر پس از کلیک در هر جایی در یک موقعیت دیجیتال یا روی یک لینک در نتایج جستجو، وارد آن میشود. ما در مقاله لندینگ پیج چیست به صورت کامل این دسته از صفحات را معرفی کرده و شرح دادهایم.
سیستم مدیریت محتوا (CMS)
در بین اصطلاحات سئو، CMS یا سیستم مدیریت محتوا به برنامهای میگویند که با استفاده از آن میتوانید متن، عناصر گرافیکی یا کدی که روی یک سایت به نمایش در میآید، کنترل کنید. اگر از وردپرس، جوملا، دروپال، Sitecore یا محصولات مشابهی استفاده میکنید، در حال استفاده از یک CMS هستید. تولیدکنندگان محتوا بدون آگاهی از مهارتهای کدنویسی میتوانند با استفاده از یک CMS، محتوای خود را منتشر کنند.
سئو کلاه سفید (White Hat SEO)
سئو کلاه سفید در اصطلاح، نوعی بهینهسازی موتور جستجو است که با استفاده از تکنیکهای آن از قوانین گوگل پیروی میکنید و هدفتان دور زدن موتورهای جستجو یا فریبدادن آنها نیست. در این نوع از سئو شما بدون استفاده از بک لینک و سایر روش های پولی که در زمان صرفه جویی میکنند بصورت کاملاً طبیعی فرآیند سئو سایت خود را پیش میبرید.
سئو کلاه سیاه (Black Hat SEO)
سئو کلاه سیاه به معنای استفاده از تکنیکهای غیراخلاقی و فریبنده برای افزایش رتبهبندی یک سایت در موتورهای جستجو است. گوگل و سایر موتورهای جستجو با شناسایی سایتهایی که از این تکنیکها استفاده میکنند، آنها را جریمه خواهند کرد.
سئو کلاه خاکستری (Grey Hat SEO)
سئو کلاه خاکستری از جمله دیگر اصطلاحات سئو و ترکیب تکنیکهای بهینهسازی سایت سازگار با دستورالعملهای وبمستر گوگل (سئو کلاه سفید) و تکنیکهایی است که از این اصول تخطی میکنند (سئو کلاه سیاه). مثلا تولید محتوای با کیفیت (کلاه سفید) و خرید بک لینک برای آن (کلاه سیاه).
جریمه گوگل (google penalty)
پنالتی گوگل در بین اصطلاحات سئو، یعنی سایت شما دیگر در نتایج جستجو فهرست نمیشود یا رتبه کلمات کلیدی شما بهشکل قابلتوجهی افت میکند. زمانی که گوگل شما را پنالتی یا جریمه کند، مخاطبان هدفتان نمیتوانند شما را پیدا کنند و ترافیک طبیعی خود را از دست میدهید. اعمالی مانند استفاده از لینکها و متن مخفی، استفاده از کلمات کلیدی بیربط، تعداد بالای محتوای تکراری و هدایت بازدیدکننده به صفحات دیگر بدون آنکه روی چیزی کلیک کند، باعث پنالتی گوگل میشود.
لینک (Link)
لینک یا هایپرلینک روشی است که کاربران با استفاده از آن بین صفحات مختلف در اینترنت جابهجا میشوند. موتورهای جستجو از لینکها برای کراول یا خزش وب استفاده میکنند.
بک لینک (Backlink)
در واژه نامه سئو به لینکی که یک سایت به سایت دیگر میدهند، بک لینک میگویند. بک لینک را به اسم لینک ورودی نیز میشناسند و میتواند ترافیک یک سایت را افزایش دهد و سئوی آن را بهبود بخشد.
لینک فالو و نوفالو (Follow & Nofollow)
لینک فالو در واژه نامه سئو، لینکی است که بهصورت هایپرلینک در متن قرار میگیرد و شما با استفاده از این لینکها به رباتهای خزنده میگویید آنها را نیز دنبال کنند. اما اگر برای یک لینک از تگ نوفالو استفاده کنید، نشان میدهید که این لینک را تایید نمیکنید و رباتها نیز آن را کراول نمیکنند و برای بررسی وارد آن نمیشوند. گوگل نوفالو را در ابتدا برای محدودکردن اسپم معرفی کرد و برای این لینکها ارزشی قائل نمیشود، اما بااینحال باید از آنها در جای صحیح استفاده کنید.
متن جایگزین تصویر (ALT)
متن جایگزین یا ALT یکی از اصطلاحات سئو و توصیف یک عکس در HTML سایت شما است. کراولر های گوگل، برای بررسی بهتر تصویر متن جایگزین آن را میخوانند تا مفهوم عکس را بهتر درک کنند. بنابراین هر زمان امکان آن است، به تصاویر خود متن جایگزین اضافه کنید. alt مهمترین قسمت سئو عکس و ویدیو است که به توضیح آنها برای گوگل کمک میکند.
همچنین افرادی که نابینا هستند با استفاده از نرم افزار های خاصی وارد وبسایت شده و آن نرم افزار بصورت صوتی متون موجود در صفحه را برای فرد میخواند. نرم افزار هرگاه که به عکسی برسد با استفاده از متن جایگزین تصویر را برای فرد نابینا شرح میدهد.
مزرعه محتوا (Content Farm)
با آپدیت شدن الگوریتم های گوگل این روش دیگر نتیجه بخش نیست و جزو سئو کلاه سیاه شناخته شده میشود. در قدیم که هنوز الگوریتم های گوگل بروز نبودند برخی از کسب و کارها مقدار زیادی محتوای کپی و بی کیفیت وارد وبسایت خود میکردند تا با زیاد بودن محتوا بتوانند وارد صفحه اول سرپ شوند. ولی با آپدیت شدن گوگل و درک بیشتر کراولر ها از محتوا، کیفیت محتوا ارزش بیشتری نسبت به کمیت آن پیدا کرد.
مزرعه لینک (Link Farm)
مزرعه لینک یا Link farm زمانی شکل میگیرد که گروهی از سایتها با استفاده از برنامههای خودکار به یکدیگر لینک میدهند، به این امید که بهصورت مصنوعی رتبه خود را افزایش دهند. مزرعه محتوا در واژه نامه سئو، یک تاکتیک اسپم و جزو تکنیکهای سئو کلاه سیاه است.
وب دایرکتوری (Web Directory)
وب دایرکتوری، سایتی است که بر اساس موضوع و دسته بندی موضوعی محتوا مقدار زیادی لینک به سایت های دیگر میدهد. بعنوان مثال برای حوزه وکالت لیستی از 40 سایت مختلف که در آن حوزه مشغول هستند را به همراه لینک به صفحه هرکدام در خود جای میدهد.
لازم به ذکر است که تکنیک وب دایرکتوری هم مانند خرید بک لینک و مزرعه لینک جزو سئو کلاه سیاه میباشد.
نرخ تبدیل (CONVERSION RATE)
نرخ تبدیل نرخی است که بهصورت درصد نشان داده میشود و نشان میدهد کاربران یک عمل دلخواه را در یک سایت چقدر انجام میدهند. این نرخ با تقسیم مجموع تعداد تبدیلها بر ترافیک سایت و ضرب در 100، بهدست میآید.
بعنوان مثال اگر از 100 کاربری که وارد صفحه فروشگاه شده اند 30 نفر آنها خریدی را انجام دهند و 70 نفر دیگر بدون آنکه خریدی را انجام دهند از سایت بیرون بروند، نرخ تبدیل 30 درصدخواهد بود.
نرخ پرش (BOUNCE RATE)
در واژه نامه سئو، نرخ پرش درصد مجموع بازدیدهایی است که منجر به انجام یک عمل دلخواه در سایت شما نشده است. این شاخص به شما درصد کاربرانی را نشان میدهد که وارد یک صفحه از سایت شما شدهاند، اما آن را بدون مشاهده صفحات دیگر ترک کردهاند.
باید دانست که این متریک دیگر در گوگل آنالیتیکس نسخه 4 وجود ندارد. برای دانستن متریک های جایگزین میتوانید به دوره گوگل آنالیتیکس مراجعه کنید.
خزنده یا ربات گوگل (Crawler)
Crawler برنامهای به اسم اسپایدر یا ربات است که یک وظیفه را کم یا بیش خودکار انجام میدهد. موتورهای جستجو از رباتها برای پیدا کردن و اضافه کردن صفحات وب به ایندکسهای جستجوی خود استفاده میکنند.
بودجه خزش (Crawl Budget)
گوگل در تعریف بودجه خزش میگوید «تعداد صفحاتی که یک ربات گوگل میخواهد و میتواند در یک سایت کراول کند یا مورد خزش قرار دهد.» این مقدار تحتتاثیر نرخ خزش ربات گوگل و همچنین محبوبیت و عمق لینکدهی (Crawl Depth) صفحات سایت شما قرار دارد.
محتوای تکراری (Duplicate Content)
محتوای تکراری محتوایی است که در بیشتر از یک مکان در اینترنت قرار میگیرد. محتوای تکراری موتورهای جستجو را زمانی که میخواهند یک صفحه را ایندکس کنند، گیچ میکنند و روی سئو سایت تاثیر منفی میگذارند و باعث کنیبالیزیشن میشود.
همنوع خواری یا کنیبالیزیشن (Cannibalization)
همانگونه که در تعریف محتوای تکراری گفته شد، زمانی که ما 2 صفحه با محتوای یا موضوع یکسان داشته باشیم، موتور جستجو برای نمایش صفحه مدنظر ما در صفحه جستجوی خود بحای یک صفحه مشخص، دو صفحه را نمایش میدهد که این امر باعث پخش شدن اعتبار بین دو صفحه میگردد.
بعنوان مثال اگر برای وارد صفحه اول سرپ، اعتبار 100 را در نظر بگیریم، همنوع خواری باعث میشود که اعتبار 100 تقسیم بر 2 شود و هیچکدام از صفحات نتوانند وارد صفحه اول گوگل شوند یا دست کم رتبهی خوبی را دریافت کنند.
تگ کنونیکال (Canonical Tag)
تگی است که زمانی چندین صفحه با محتوای یکسان وجود دارد، صاحب سایت با استفاده از آن به موتورهای جستجو میگوید کدام نسخه از یک صفحه وب اصلی است و کدام یک تکراری محسوب میشود. تگ کنونیکال باعث میشود که همنوع خواری که در رابطه با آن توضیح دادیم، برای سایت رخ ندهد.
فیچر اسنیپت (Feature Snippet)
فیچر اسنیپت، متن کوتاهی است که معمولا بهشکل کادرهای کوچکی در بالای نتایج جستجوی گوگل میبینید و به سوال کاربر پاسخ سریعی میدهند. محتویاتی که داخل فیچر اسنیپت قرار میگیرند، بهصورت خودکار از صفحات وب در ایندکس گوگل بیرون کشیده میشوند.
بمب گوگل (Google Bomb)
در بین اصطلاحات سئو، بمب گوگل به یک تکنیک سئو کلاه سیاه اشاره میکند که در آن طی یک کمپین، سایتها و صفحات زیادی به یک عبارت لینک میدهند تا آن را به رتبه یک گوگل برسانند. البته گوگل در ژانویه 2007 تغییراتی در نتایج جستجوی خود اعمال کرد تا با این ترفند مقابله کند.
زمان حضور کاربر (Dwell Time)
Dwell Time یا زمان حضور کاربر، مدت زمانی است که بین هنگامی که یک کاربر روی یک لینک در صفحه نتایج جستجو (سرپ) کلیک میکند و سپس از سایت به سرپ بر میگردد، سپری میشود. Dwell Time کوتاه (مثلا کمتر از 5 ثانیه) از نظر موتورهای جستجو به معنای وجود محتوای باکیفیت پایین در سایت موردنظر است.
ایندکس (INDEX)
ایندکس دیتابیسی است که موتورهای جستجو از آن برای ذخیرهسازی و بازیابی اطلاعات جمعآوریشده طی فرایند خزش یا کراول سایتهای مختلف استفاده میکنند. ایندکسکردن نیز فرایندی است که موتورهای جستجو با استفاده از آن محتویات یک سایت را بررسی کرده و فایلها را دستهبندی میکنند.
نوایندکس (NO-INDEX)
محتواها یا صفحاتی که از تگ نو ایندکس (No index) استفاده کنند، به رباتهای گوگل و سایر موتورهای جستجو نشان میدهند که نباید ایندکس شوند و مورد بررسی قرار بگیرند.
دی ایندکس (DE-INDEX)
دی ایندکس یا De-Index در واژه نامه سئو، به فرایند حذف یک سایت یا صفحات آن از موتورهای جستجو میگویند. اگر در انجام دی ایندکس دقت به خرج ندهید نتیجه آن ممکن است کاهش فروش یا حتی شکست یک کسبوکار باشد.
کلمه کلیدی طولانی (Long Tail keyword)
کلمات کلیدی طولانی یا لانگ تیل، کلمات کلیدی هستند که معمولا بیشتر از 3 تا 4 کلمه دارند. این کلمات کلیدی حجم جستجوی ماهیانه کمتری دارند، اما با سئوی آنها احتمالا بتوانید نرخ تبدیل بیشتری داشته باشید. با افزایش استفاده از هوش مصنوعی و ادغام آن با موتور جستجو کاربران بیشتر تمایل دارند تا از این نوع کلمه کلیدی استفاده و با موتور جستجو صحبت کنند.
برعکسِ کلمه کلیدی طولانی را، کلمه کلیدی کوتاه و در اصطلاح (Short Tarl Keyword) مینامند.
چگالی کلمه کلیدی (Keyword Density)
چگالی کلمات کلیدی یا Keyword Density به معنای درصد کلماتی است که در یک صفحه وب برای یک کلمه کلیدی خاص قرار دارند. اگر این مقدار بهصورت غیرطبیعی بالا باشد، آن صفحه ممکن است به علت کیورد استافینگ جریمه شود.
کیورد استافینگ (Keyword Stuffing)
کیورد استافینگ در واژه نامه سئو زمانی اتفاق میافتد که از یک کلمه کلیدی مشابه بیشازحد در یک صفحه استفاده کنید. این کار جزو تکنیکهای کلاه سیاه است و گوگل چنین سایتهایی را جریمه میکند.
LSI
lsi مخفف عبارت Latent Semantic Indexing (فهرستبندی معنایی پنهان) است و به lsi keyword کلمه کلیدی مرتبط میگویند. یعنی کلمه کلیدی که از نظر معنایی مرتبط با کلمه کلیدی اصلی است و موتورهای جستجو با استفاده از آن محتویات یک صفحه وب را بهتر درک میکنند.
سرپ (SERP)
سرپ صفحه نتایج موتور جستجو است. این صفحه را پس از جستجوی یک عبارت در گوگل یا سایر موتورهای جستجو مشاهده میکنید.
سربرگ یا هدر (Header)
هدر بخش بالایی سایت شما است که در تمامی صفحات تکرار خواهد شد. کاربر با ورود به سایتتان و مشاهده این بخش در عرض چند ثانیه باید محتوا و خدمات سایت شما را متوجه شود.
بعنوان مثال منوی سایت در بخش هدر آن وجود دارد.
پابرگ (Footer)
در واژه نامه سئو، به قسمت انتهایی یک سایت فوتر میگویند که در آن اطلاعاتی مانند اطلاعات تماس یا درباره ما را میتوانید پیدا کنید. اطلاعاتی که در این بخش میبینید در تمامی صفحات سایت تکرار میشود.
سایدبار (Sidebar)
سایدبار ستونی است که در سمت چپ یا راست سایت قرار میگیرد و معمولا انواع اطلاعات تکمیلی را به کاربر نشان میدهد.
بردکرامب (Breadcrumb)
بردکرامب به لینکهای مسیریابی میگویند که اغلب در قسمت انتهایی منو سایتهای گوناگون، بهخصوص فروشگاهی پیدا میکنید. کاربران با استفاده از آن میتوانند موقعیت خود در سایت را متوجه شوند و بدانند چطور به صفحه اصلی سایت برگردند.
گوگل سرچ کنسول (Search Console)
سرج کنسول گوگل ابزاری است که قابلیتهای مفید فراوانی دارد از جمله توانایی نظارت بر یک سایت برای شناسایی خطاهای مربوط به ایندکس صفحات و سرعت سایت. شما با استفاده از این ابزار رایگان میتوانید نحوه عملکرد سایت خود را بررسی کنید و تحت نظر بگیرید. این ابزار یکی از مهمترین ابزارهای سئو است، ژاکت آکادمی در مقالهای جامع تحت عنوان آموزش سرچ کنسول علاوه بر معرفی این ابزار نحوه استفاده از این ابزار را برای شما شرح داده است.
گوگل آنالیتیکس (GA4 – Google Analytics)
گوگل آنالیتیکس سرویس تحلیل وب رایگان است که گوگل در اختیار کاربران خود قرار میدهد. شما با استفاده از آن میتوانید بهصورت کامل فعالیت کاربران را در سایت خود تحلیل کنید. این ابزار گزارشهای کاملی نیز در اختیار شما قرار میدهد. مثلا میتوانید ببینید بازدیدکنندگان شما از چه کانالهایی به سایت شما میآیند. برای آشنایی بیشتر با این ابزار میتوانید دوره گوگل آنالیتیکس را تهیه و مشاهده کنید.
گوگل ادز یا ادوردز (Google Ads)
گوگل در تعریف تبلیغات گوگل یا گوگل ادز میگوید «محصولی است که شما با استفاده از آن میتوانید کسبوکار خود را تبلیغ کنید و به فروش محصولات یا خدمات، افزایش آگاهی از برند و افزایش ترافیک سایت شما کمک میکند.» گوگل ادز در واقع نام پلتفرم تبلیغات کلیکی گوگل است که به کسبوکارها اجازه میدهد در این موتور جستجو بیشتر دیده شوند و فروش خود را افزایش دهند.
لوکر استودیو (Looker Studio)
لوکر استودیو که پیشتر به اسم دیتا استودیو شناخته میشد یکی از ابزارهای گوگل است که میتوان با آن تمامی گزارش های ابزارهایی که در بالا ذکر کردیم را در آن فراخوانی کرد و همه دیتاها و گزارشها را در کنار یکدیگر و یکجا دید و بررسی کرد.
دقت داشته باشید که برای فراخوانی دیتاها از ابزارهای مختلف گوگل مانند آنالیتیکس یا سرچ کنسول باید جیمیل شما به همه ابزارها دسترسی داشته باشد.
ایمپرشن (Impression)
به تعداد دفعاتی که URL سایت شما در نتایج گوگل نشان داده میشود، Impression میگویند. البته باید دقت کنید که نمایش به ازای کلیکهای پولی جزو Impression محسوب نمیشود.
نرخ کلیک (CTR)
نرخ کلیک در بین اصطلاحات سئو شاخصی است که درصد کلیکها روی یک لینک یا تبلیغات کلیکی را نشان میدهد و میزان موثربودن یک لینک یا تبلیغ را در جذب ترافیک میسنجد.
زمان ماندگاری (Time On Site)
زمان ماندگاری، میانگین زمانی است که یک بازدیدکننده در سایت شما در یک سشن یا بازدید سپری میکند. این زمان با کمکردن زمان مشاهده اولین صفحه از زمان مشاهده آخرین صفحه برای هر سشن، محاسبه میشود.
سئو فنی (Technical SEO)
Technical seo یا سئو تکنیکال به معنای بهبود جوانب تکنیکال یا فنی یک سایت برای افزایش رتبهبندی صفحات آن در موتورهای جستجو است. شما با رعایت تکنیکهای سئو تکنیکال مطمئن خواهید شد که سایت شما سریعتر لود میشود، رباتهای خزنده راحتتر در آن میخزند، نحوه نمایش سایت شما روی دستگاههای مختلف صحیح است و موتورهای جستجو سایتتان را بهتر درک میکنند.
در واقع سئو فنی یا تکنیکال مباحث مربوط به زیرساخت های کدنویسی سایت شما را مورد بررسی قرار میدهد که برای فرآیند سئو داخلی و خارجی سایت را آماده میکند. اگر علاقه مند به آشنایی بیشتر با سئو فنی هستین توصیه ژاکت آکادمی به شما شرکت در دوره سئو تکنیکال است.
در ادامه برخی از اصطلاحات سئو فنی را ذکر میکنیم.
کش سایت (Cache)
کش سایت فناوری است که بهصورت موقت محتویات وب مانند تصاویر را ذخیره میکند تا زمان لود صفحه را در آینده کاهش دهد.
تگ HTML
HTML را باید زبان مادری موتورهای جستجو معرفی کنیم و تمام صفحات وب از آن استفاده میکنند. تگهای این زبان نیز مانند کلمات کلیدی هستند که نحوه قالببندی، ساختار و نمایش محتوای مرورگر وب را مشخص میکنند. مروگر وب به کمک این تگها میتواند فرق بین یک محتوای HTML و محتوای ساده را درک کند. این تگها در سه دسته کلی تگ ابتدا یا شروعکننده، محتوا و تگ بسته شدن قرار میگیرند، البته بعضی تگها، تگ بسته را ندارند.
برای اطلاع بیشتر از html پیشنهاد میکنیم مقاله کاربرد html را مطالعه کنید.
سی اس اس (CSS)
زبان CSS در واژه نامه سئو، مخفف عبارت Cascading Style Sheets به معنی برگههای آبشاری است و نحوه نمایش عناصر مختلف HTML مانند رنگ و فونتها را در یک صفحه وب تعریف میکند.
تگ هدینگ (Heading)
تگ H یا تگ هدینگ یکی از اصطلاحات سئو است که در HTML به افزایش خوانایی یک متن کمک میکند. این دسته تگها از 1 تا 6 دستهبندی میشوند و به ترتیب از بالا به پایین اهمیت آنها کم خواهد شد، بهنحوی که تگ 1 از همه بیشتر اهمیت دارد. استفاده از این تگها به محتوای شما ساختار میبخشد و همچنین آن را طبق اصول سئو تولید میکنید.
تگ عنوان (Title Tag)
Title Tag یا تگ عنوان که به عنوان سئو هم شناخته میشود، کدی است که در تگ هدر HTML یک صفحه وب قرار میگیرد و عنوان آن صفحه را مشخص میکند. اهمیت تگهای عنوان در سئو بسیار زیاد است چون متن نوشتهشده در این تگ چیزی است که در صفحه نتایج موتور جستجو نشان داده شده و کاربران با کلیک روی آن وارد صفحه موردنظر میشوند.
صفحه 404
صفحه 404 یا صفحه خطا در واژه نامه سئو، صفحهای است که یک کاربر زمانی که سعی میکند محتوای صفحهای را که دیگر در سایت شما وجود ندارد ببیند، به او نشان داده خواهد شد. سرور شما زمانی که نتواند URL درخواستشده توسط کاربر را پیدا کند، این صفحه را به او نشان میدهد.
لینک شکسته (Broken Link)
لینک شکسته لینکی است که با کلیک روی آن صفحه خطای 404 را مشاهده میکنید. لینک معمولا زمانی شکسته میشود که یک سایت آفلاین شود، یک صفحه وب بدون ریدایرکت کردن آن حذف شود یا URL مقصد بدون ریدایرکت کردن آن، تغییر کند.
ریدایرکت (Redirect)
ریدایرکت کردن یعنی زمانی که یک URL به یک URL دیگر هدایت میشود. اکثر ریدایرکتها دائمی و از نوع ریدایرکت 301 هستند.
AMP
Amp که مخفف عبارت Accelerated Mobile Pages (صفحات موبایلی شتابیافته) است، یک پروژه متن باز است که گوگل آن را معرفی کرد تا به ناشران در ایجاد صفحات وب و محتوایی کمک کند که برای تمامی دستگاهها خصوصاً گوشی تلفن همراه بهینه شدهاند.
نقشه سایت (Sitemap)
نقشه سایت فایلی با فرمت xml است که به کراولر یا ربات موتور جستجو کمک میکند که صفحات مهم را تشخیص دهد و آن صفحات را برای کراول و ایندکس شدن در اولویت قرار دهد. سایت مپ را باید به سرچ کنسول گوگل معرفی کرد.
فایل روبوتس (Robots.txt)
فایل روبوتس، فایلی با فرمت تکست است که به ربات های موتور جست و جو اجازه ایندکس شدن یا نشدن صفحات را میدهد. حتی با فایل روبوتس میتوان از ورود تمامی ربات های یک موتور جست و جو جلوگیری کرد.
هسته حیاتی وب (Core Web Vitals)
هسته حیاتی وب که به کور وب وایتالز نیز شناخته میشود مجموعهای از متریک ها و استاندارد های تعیین شده توسط گوگل است که میزان تجربه کاربری در سایت را بررسی میکند. core web vitals بر روی سرعت سایت و لود صفحه تمرکز دارد که زمانی که کاربر وارد صفحه میشود چه مقدار طول میکشد صفحه بطور کامل بارگزاری شود و پس از آن المان های دیگر مانند کلیک بر روی المان یا افزودن محصول به سبد حرید را مورد بررسی قرار میدهد که در زمان مشخص شده به نیاز کاربر پاسخ میدهد یا خیر.
سئو خارجی (Off Page SEO)
Off Page Seo یا سئو خارجی، یکی دیگر از اصطلاحات سئو است و به تمام فعالیتهایی میگویند که خارج از یک سایت برای افزایش رتبه آن در موتورهای جستجو انجام میشود. از جمله این فعالیتها باید به لینک بیلدینگ، افزایش تعامل و بهاشتراکگذاریها در شبکههای اجتماعی اشاره کنیم. هدف از سئو خارجی افزایش توجه به سایت شما و اعتبار آن است.
اگر میخواهید که بصورت اصولی و تأثیر گذار بر روی وبسایت خود سئوی آف پیج انجام دهید، پیشنهاد میکنیم دوره سئو خارجی آکادمی ژاکت را از دست ندهید!
برخی از اصطلاحات سئو خارجی شامل موارد زیر است:
شبکه بلاگ اختصاصی (PBN)
PBN مخفف عبارت Private blog network یا شبکه بلاگ خصوصی است. شبکهای از سایتهایی که تنها برای لینک دادن به یک سایت دیگر و بهبود رتبه آن در موتورهای جستجو ساخته شدهاند. هدف این است که سایتهای داخل این شبکه به سایت اصلی لینک دهند و اعتبار و در نتیجه رتبه آن را بالا ببرند.
امروزه استفاده از PBN توصیه نمیشود. یک علت آن غیر قانونی و سئو کلاه سیاه بودن آن است و علت دیگر آن هزینه و زمان بر بودن آن است.
سئو محلی (Local SEO)
سئو محلی یا لوکال سئو، شاخهای از سئو است که بر بهینهسازی کسبوکارهای محلی برای جذب ترافیک محلی تمرکز میکند.
رپورتاژ آگهی (Reportage)
منظور از رپورتاژ آگهی نوعی متن خبری و تبلیغاتی است که عموماً در سایت های خبری منتشر میشود و در آن لینکی به صفحه سایت مورد نظر است. بعنوان مثال وقتی کسب و کاری محصول جدیدی را عرضه میکند میتواند در یک سایت خبری تحت عنوان رپورتاژ آگهی توضیحی در رابطه با محصول جدیدش ارائه کند و لینکی را در آن به وبسایت و محصول خود بدهد.
سوشال سیگنال (Social Signal)
سوشال سیگنال به لینک هایی گفته میشود که از شبکههای اجتماعی به وبسایت داده شدهاند.
کو سایتیشن (Co-Citation)
Co-Citation یا استناد مشترک، زمانی است که یک سایت به دو یا چند سایت دیگر بدون لینکدادن، اشاره کرده باشد و این روش را بهعنوان لینکسازی بدون لینک نیز میشناسند. موتورهای جستجو به این روش میتوانند شباهت موضوعی بین سایتهای مختلف را درک کنند. مثلا دو سایت که در زمینه سئو فعالیت میکنند ممکن است هرگز به یکدیگر لینک نداده باشند، اما سایتها یا بلاگهای دیگر این دو سایت را بهعنوان مراجع معتبر سئو معرفی کنند.
کو اکورنس (Co-Occurrence)
منظور از کو اکورنس در سئو خارجی این است که به هنگام نوشتن رپورتاژ آگهی بدون لینک دادن، اسم سایت خودتان را در کنار کلمات کلیدی مرتبط با سایتتان را ذکر کنید، بعنوان مثال:
ژاکت آکادمی علاوه بر دوره سئوباکس دوره اینستاگرام مارکتینگ را نیز ارائه میکند.
اعتبار دامنه (Domain Authority) و اعتبار صفحه (Page Authority)
دامین آتوریتی یا DA شاخصی است که سایت MOZ از آن برای پیشبینی توانایی یک دامنه برای کسب رتبه استفاده میکند. بهترین شیوه استفاده از DA بهعنوان یک شاخص مقایسهای است یعنی مقایسه امتیاز DA سایت خود با رقبای مستقیمتان.
امتیازی که MOZ به دامین آتوریتی شما میدهد از 0 تا 100 است. پیج آتوریتی یا PA شاخص دیگری است که سایت موردنظر برای پیشبینی توانایی یک صفحه برای کسب رتبه از آن استفاده میکند و مجددا امتیازی که به PA یک سایت میدهد 0 تا 100 ست.
توجه داشته باشید که اعتبار دامنه و اعتبار صفحه شاخصه های وبسایت MOZ هستند و معیار و متریک رتبه بندی گوگل نیستند!
امتیاز اسپم (Spam Score)
اسپم اسکور یا امتیاز اسپم در واژه نامه سئو شاخص دیگری است که سایت Moz از آن برای مشخصکردن خطر نسبی پنالتیشدن یک دامنه با توجه به ویژگیهای سایتهای جریمهشده، استفاده میکند. این امتیاز نیز از 0 تا 100 خواهد بود و با توجه به آن میتوانید حدس بزنید چقدر احتمال دارد سایت شما توسط گوگل به علت اسپمبودن جریمه شود.
اصطلاحات دیگر سئو
برخی اصطلاحات دیگری نیز در حوزه بهینه سازی سایت وجود دارند که دسته بندی خاصی را نمیتوان برای آنها در نظر گرفت اما دانستن آنها جزو الزامات یک متخصص سئو است.
در ادامه برخی از این اصطلاحات را ذکر میکنیم:
الگوریتم های گوگل (Google Algorithms)
الگوریتمهای گوگل یک سیستم پیچیده است که گوگل با استفاده از آن تصمیم میگیرد چطور صفحات در نتایج جستجو رتبه بگیرند. در واقع این الگوریتم را باید مجموعهای از قوانین بدانیم که رتبه سایتها را مشخص میکنند.
رقص گوگل (Google Dance)
اصطلاحی که شروع استفاده از آن به سال 2002 بر میگردد و مربوط به زمانی میشود که گوگل سیستم ایندکس جستجوی خود را تقریبا هر ماه بهروزرسانی میکرد و در نتیجه آن رتبه کلمات کلیدی یک سایت ممکن بود تغییر کند.
ماه عسل گوگل (Google Honeymoon)
یکی دیگر از اصطلاحات سئو، ماه عسل گوگل است. هدیهای که گوگل به سایتهای جدید میدهد و ممکن است ترافیک بسیار بالایی را تجربه کنند. معمولا این اتفاق پس از خروج یک سایت از سندباکس گوگل اتفاق میافتد و هدف از آن ترغیب محتوانویسان و وبمسترها است. پس از این زمان که معمولا دو هفته تا دو ماه طول میکشد، صفحات سایت رتبه واقعی خود را بهدست میآورند.
سندباکس گوگل (Google Sandbox)
سایتهایی که در ابتدای فعالیت خود قرار دارند، در سندباکس گوگل قرار میگیرند تا عملکرد صحیح آنها تحت نظر گوگل باشد. بههمین دلیل آنها در این مدت ممکن است نتوانند به رتبههای بالاتر برسند، اما باید از تلاش دست نکشند و طبق قوانین گوگل عمل کنند تا جریمه نشوند.
بهروزرسانی هسته گوگل (Google Core Updates)
بهروزرسانیهای هسته گوگل، تغییرات قابلتوجه و گسترده در الگوریتمی است که گوگل از آن برای رتبهبندی سایتها در صفحه نتایج موتور جستجو استفاده میکند. هدف از این بهروزرسانیها بهبود کیفیت کلی نتایج جستجو با پاداشدهی به سایتهایی است که محتوای با کیفیت، مرتبط و مفید تولید میکنند.
دعوت به اقدام (Call To Action)
کال تو اکشن یا فراخوان به عمل، همان چیزی است که شما میخواهید مخاطب هدفتان پس از دریافت پیام بازاریابی شما انجام دهد. کال تو اکشن بهصورت مشخص گام بعدی مخاطب را مشخص میکند. مثلا برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید، با ما تماس بگیرید یا همین الان ثبتنام کنید.
سخن نهایی
اگر تازه وارد دنیای بهینهسازی سایت شدهاید و آموزش سئو را دنبال میکنید، بدون تردید اصطلاحات و کلماتی را شنیدهاید که شما را گیچ کردهاند. بنابراین در این مقاله اصطلاحات سئو را که بیشتر از همه رایج هستند، توضیح دادیم تا دانش خود از این علم را افزایش دهید. بدون تردید واژه نامه سئو که در بالا مشاهده میکنید گستردهتر است، اما ما مهمترینها را معرفی کردیم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
لینک سازی داخلی چیست (بایدها و نبایدهای انجام آن)
کسب درآمد از هوش مصنوعی با روشهای پولساز
تحلیل سایت رقبا با ۱۰ ابزار قدرتمند
معرفی ۸ شغل پاره وقت برای دانشجویان با درآمد بالا
ریدایرکت چیست و انواع آن کداماند؟
نکات مهم در طراحی سایت (آپدیت ۲۰۲۴)
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار جامع و کاربردی
اگر از pbn برای سایت استفاده کنیم گوگل وبسایت ما را جریمه میکند؟
سلام، بله استفاده از PBN یک روش کلاه سیاه بوده و گوگل اگر تشخیص دهد که وبسایتی این کار را انجام داده است جریمه میکند.